Правителствената армия на Сирия бомбардира позиции на бунтовниците около Дамаск в опит да ги изтласка от столицата, обяви военен източник, цитиран от „Франс прес".

„Армията започна военна операция тази сутрин с цел разширяване на зоната за сигурност около контролираните райони" от правителството, поясни източникът.

По думите му ударите започнаха в Джобар с ограничени, прецизни и ефективни операции срещу отбранителните линии, използвани от въоръжените групировки, за да наблюдават останалата част от столицата. Представителят добави, че в операцията не участват руски самолети, а само сирийски.

Миналият месец Русия започна въздушна операция срещу терористите в Сирия.

Квартал Джобар, който се намира в източната част на Дамаск, през последните повече от две години се превърна в кърваво бойно поле. Почти всички жители на района са избягали.

Районът е от голямо стратегическо значение, тъй като се намира близо до площад „Абасид", който води директно до центъра на Дамаск и също така предоставя достъп до Източна Гута - регион в източната част на столицата, който е също в ръцете на бунтовниците.

Сирийската армия се опита няколко пъти да си върне Джобар.

От 6 часа сутринта започна артилерийски и ракетен обстрел, който продължи три часа. Много интензивни атаки, каза свидетел.

Сирийският център за наблюдение на човешките права информира, че бойни самолети са провели най-малко 8 въздушни атаки в Джобар днес. Центърът допълва, че проправителствени сили, включително войници от „Хизбула" се бият с „Фронта ал Нусра" в района.

При въздушни атаки в Дума, контролиран от бунтовниците квартал в Дамаск, са убити две деца, според центъра.