Популярността на настоящото италианско правителство е достигнала рекордни нива. Това показва ново социологическо допитване, публикувано от в. "Кориере дела Сера".

Кабинетът на премиера Джузепе Конте е възприеман положително от 61 на сто от италианците, което е с 4 процентни пункта повече от юни, показва проучването на общественото мнение на "Ипсос".

Конте удовлетворен от историческото споразумение - Италия получава €209 млрд.

Конте удовлетворен от историческото споразумение - Италия получава €209 млрд.

Конте обеща Италия да използва парите за възстановяване за прокарване на реформи

Това е най-високият рейтинг, откакто правителството встъпи в длъжност през септември 2019 г., пише авторът на допитването Нандо Панончели.

Личната популярност на Конте също се е повишила с два пункта до 65 процента, което е съвсем близо до рекорда от 66 на сто, регистриран през април, уточнява Панончели.

Допитването е проведено сред 1000 души на 22-23 юли, точно след постигнатото споразумение по време на срещата на високо равнище на Европейския съюз на 21 юли за фонда за възстановяване от кризата, предизвикана от коронавируса. Това споразумение се разглежда като голяма победа за Италия.

Евролидерите със споразумение след исторически маратон
Обновена

Евролидерите със споразумение след исторически маратон

Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро

Конте каза пред италианския парламент, че страната ще получи почти една трета от 750-те милиарда евро фонд на ЕС, което представлява 209 млрд. евро във вид на безвъзмездни грантове и заеми.

Социологическото проучване обаче има и негативни нюанси за италианския премиер.

То показва, че дясната опозиция, сформирана от "Лига" на Матео Салвини, "Форца Италия" на Силвио Берлускони и "Италиански братя" на Джорджия Мелони, все още изпреварва партиите, които управляват.

Според проучването те имат подкрепата на 48 процента от италианците, като по-конкретно "Италиански братя" увеличават популярността си с 18 процента, което е почти два процента повече спрямо юни, срещу 43,9 процента за четирипартийната управляваща коалиция.