Правителството на новоизбрания бразилски президент Лула ще бъде много по-голямо от това на отиващия си държавен глава Жаир Болсонаро, като ще има 37 министерства в сравнение с едва 23 в момента, обяви пред АФП бъдещият ръководител на кабинета на Лула - Руи Кошта.

Въпреки че броят на ресорите ще се увеличи с 60% по време на третия мандат на Луис Инасио Лула да Силва, който ще започне на 1 януари, екипът му уверява, че броят на държавните служители, работещи в министерствата, ще остане почти непроменен.

Опровергават Лула да Силва, че Болсонару е довел Бразилия до фалит

Опровергават Лула да Силва, че Болсонару е довел Бразилия до фалит

Според икономическото министерство, резултатите са най-добри от години насам

"Президентът (Лула) ни помоли да премахнем министерствата, но без да създаваме нови длъжности. Разходите и обемът на разходите ще бъдат едни и същи, независимо от броя на министерствата. И решихме, че правителството ще има 37 министерства", каза пред репортери Руи Кошта. Той ще бъде министър на "Каса сивил" (Casa Civil), което е нещо средно между началник на кабинета и министър-председател.

Според него структурата на правителството ще бъде "трансверсална" и голям брой държавни служители ще работят за няколко министерства, като по този начин ще се спестят средства за персонал.

По време на предишното управление на Лула икономиката беще в подем благодарение на бума на суровините, който позволява на левицата да реализира амбициозни социални програми.

Лула се завръща начело на Бразилия
Обновена

Лула се завръща начело на Бразилия

Страната избра държавен глава

В началото на третия му мандат обаче икономическият контекст е много различен и бизнес общността се опасява, че новото правителство на Лула ще се откаже от фискалната дисциплина.