Правителството на френския президент Еманюел Макрон започва опит за преработване на френските трудови правила - едно от най-важните и спорни обещания, дадени от него в предизборната кампания, съобщава "Асошиейтед прес".

Министърът на труда Мюриел Пенико коментира пред радио RTL, че правителството "променя правилата на играта" с надеждата да се справи с безработицата, която е около 10 процента.

На заседанието на правителството днес е представен законопроект за трудовите правоотношения, като синдикатите се опасяват, че той заличава трудно извоюваните протекции за работниците.

Правителството предлага да се ограничи финансовата санкция за компании, съдени за уволнение на служители и да се даде възможност на бизнеса да е по-гъвкав при определянето на вътрешните правила за работа.

Правителството иска да използва специална процедура за приемане на мерките това лято, без по-обстойни дебати в парламента. Пенико настоя, че законопроектът може да бъде изменен и правителството не подписва "празен чек" за себе си.