Министър-председателят на Румъния и неговото правителство бяха свалени от власт след вот на недоверие в румънския парламент, внесен от членове на управляващата партия, предават световните информационни агенции.

Общо 241 депутати одобриха предложението, като за успеха на вота на недоверие бяха необходими 233 гласа. Управляващата Социалдемократическа партия внесе предложението за свалянето на премиера Сорин Гриндяну, аргументирайки се, че той не е успял да изпълни политическата програма на партията.

Миналата седмица социалдемократите оттеглиха подкрепата си за Гриндяну, а коалиционните им партньори от Алианса на либералите и демократите отзоваха министрите си от кабинета. Мотивът беше, че Гриндяну не изпълнява програмата на коалицията.

Гриндяну отказа да подаде оставка и отхвърля оценката относно управлението си. Той твърди, че влиятелният лидер на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня иска да го отстрани, за да има лоялен партиец на премиерския пост.

Драгня няма право да бъде министър-председател заради присъда от 2016 г. във връзка с манипулиране на избори.

Вотът на недоверие мина едва 6 месеца, след като социалдемократите спечелиха категорична изборна победа на парламентарните избори.