Сирийска правозащитна организация обяви, че е документирала повече от 1400 инцидента, при които руските сили безразборно са удряли цивилни и цивилна инфраструктура през трите години, откакто Москва се намеси в конфликта в Сирия, съобщава "Асошиейтед прес".

Правозащитниците от организацията "Сирийски архив", чието седалище е в Берлин, са създали база данни с повече от 3000 проверени видеоклипа на инцидентите, станали между септември 2015 г., когато Русия започна въздушните си удари в подкрепа на силите на сирийския президент Башар Асад, и септември 2018 г.

Членът на правозащитната организация Хади ал Хатиб заяви, че базата данни е първата визуална документация за предполагаеми руски въздушни удари срещу цивилни в Сирия и е от съществено значение за "напредък в правосъдието". Базата данни, която включва повече от 700 инцидента, при които е съобщено за цивилни жертви, както и че около 35 болници са били ударени, може да помогне на адвокати да заведат дела срещу извършители на насилие, посочи той.

Базата данни включва видеоклипове от граждани, журналисти, хуманитарни организации и дори от руското военно министерство.

Русия отрича да удря цивилни и често е заявявала, че въздушните удари целят да ударят "терористична инфраструктура". В неотдавнашен доклад за тригодишното си участие в Сирия, руските военни изброяват броя на въздушните удари и видовете използвани самолети и оръжия, но не казват нищо за жертвите.

"Сирийски архив" изтъкнаха, че са документирали и удостоверили най-малко 704 инцидента, при които е имало цивилни жертви в резултат на предполагаеми руски нападения. Проверените видеоклипове показват, че най-малко 35 болници, 27 джамии, 23 училища и 27 пазара са били ударени при въздушни удари на Русия.

При един от инцидентите, руското военно министерство е публикувало видео, идентифициращо цел като нефтена рафинерия, която при по-нататъшно разследване се оказала пречиствателна станция.

Правозащитниците също така са идентифицирали 63 инцидента, при които са използвани касетъчни боеприпаси, и 39 инцидента, при които са използвани запалителни оръжия. Русия отрича да използва такива оръжия.