Десетки правозащитни организации разкритикуваха решението на Гърция да определи Турция за "безопасна" страна за реадмисия на пишещи се за бежанци, на които е отказано убежище, информира "Франс прес".

"В Турция хората, търсещи убежище от неевропейски страни, не получават международна закрила съгласно Конвенцията за бежанците от 1951 г.", настояха правозащитниците, включително гръцкото подразделение на "Лекари без граници", гръцкия Хелзинки комитет и няколко организации, които подкрепят жените.

Съд в Германия: Бежанци не могат да бъдат върнати в Гърция

Съд в Германия: Бежанци не могат да бъдат върнати в Гърция

Заради "сериозния риск от нечовешко и унизително отношение"

В съвместно изявление 40-те организации също отбелязаха, че Турция през март "обяви, че ще се оттегли от Истанбулската конвенция и по този начин няма да защитава жертвите на насилие, основано на пола".

Те добавиха: "Множество информации през последните години предупреждават за връщането на бежанци от Турция, дори във военни зони в Сирия."

Министерството на миграцията на Гърция миналата седмица прие постановление за определяне на Турция за безопасна страна за търсещите убежище от Сирия, Афганистан, Пакистан, Бангладеш и Сомалия.

ЕС налива милиони за бежанците в Турция

ЕС налива милиони за бежанците в Турция

Едната програма е за обучението на децата

"Те не са в опасност заради религията си, националността си, политическите си мнения или включването си в социална група и могат да потърсят убежище в Турция вместо в Гърция", изтъкнаха от ведомството.

Атина иска да ускори репатрирането в източната си съседка.

През последните 15 месеца Турция отказа да приеме отново 1 453 бежанци, които гръцките власти искаха да върнат обратно.

47 процента от търсещите убежище в гръцките островни лагери са афганистанци, 15 процента са сирийци, а девет процента са от Сомалия според агенцията на ООН за бежанците.

ЕС отпусна търсените от Турция €6 млрд. за сирийските бежанци

ЕС отпусна търсените от Турция €6 млрд. за сирийските бежанци

Парите са част от споразумението през 2016 г.