Съд в Германия постанови, че двама бежанци, получили убежище в Гърция, не могат да бъдат върнати там заради "сериозния риск от нечовешко и унизително отношение", с което могат да се сблъскат, съобщава "Франс прес".

Двамата мъже от Сирия и Еритрея ще бъдат изправени пред "сериозен риск, че няма да могат да задоволят най-основните си нужди, ако се върнат" в Гърция, определи съдът в западния германски град Мюнстер.

По-рано Германия отхвърли молбите за убежище на двамата мъже, тъй като те вече са получили международна закрила в Гърция и ги заплаши с депортация.

В ЕК гонят шефа на Frontex, излъгал ЕП и не назначил защитници на мигранти

В ЕК гонят шефа на Frontex, излъгал ЕП и не назначил защитници на мигранти

Мигрантите останали без защита на права, а служители дори ги гонили от границите на ЕС

Но съдът постанови, че те ще бъдат изправени пред "изключително тежки материални затруднения", ако бъдат върнати, като се позова на трудности при намирането на квартира и достъп до пазара на труда.

"Молбите на жалбоподателите за убежище не могат да бъдат отхвърлени като недопустими, тъй като те са изправени пред сериозен риск от нехуманно и унизително отношение, ако се върнат в Гърция", определи съдът.

След като се превърна в една от основните врати към Европа за мигранти и бежанци през 2015 г., Гърция изгради десетки центрове за задържане на островите си.

Но дългите чакания в лагерите и пренаселеността са често срещани.

Заради COVID-19: сериозен спад на влезлите нелегални мигранти в ЕС през 2020-а

Заради COVID-19: сериозен спад на влезлите нелегални мигранти в ЕС през 2020-а

Най-малък брой нелегални мигранти от 2013-а

Над 7000 души живеят в палатковия лагер Кара Тепе на площ от 32 хектара (79 акра) на остров Лесбос от септември, когато постоянното съоръжение в Мория изгоря.

Правозащитници казват, че те живеят в лоши условия с "по-малко права от животните".

Хората трябва да кандидатстват за убежище в първата страна от ЕС, в която пристигат, преди да бъдат преместени, ако им бъде предоставено убежище.

Но системата е масово осмивана, тъй като някои страни почти не приемат бежанци, а други като Гърция и Италия носят основната тежест.

Миналата година Атина премести хиляди бежанци от Лесбос и други острови в континенталната част на страната.

Ала мнозина не успяха да си намерят квартира или работа след напускането на лагерите, а правителството намали жилищното настаняване и паричните обезщетения.

Вълна от сомалийски мигранти на гръцките острови – има ли вина Турция?

Вълна от сомалийски мигранти на гръцките острови – има ли вина Турция?

Атина обвини Анкара...