В Ирак ще бъде създаден музей на жертвите на "Ал Кайда", съобщи кореспондент на БНР. Той ще се помещава в бивш „затвор" на организацията, където са измъчвани много иракчани.

Съветът в северната провинция Дияла подкрепил идеята за създаване на музей, както и за издигане на паметник на жертвите на „Ал Кайда". Според предложението, музеят трябва да се помещава в къща, в която са били затваряни хора, отвлечени от терористичната организация.

Според данни на ООН за Ирак, броят на терористите от "Ал Кайда" е достигнал 11 хиляди през 2009 година. Повече от 15 хиляди иракчани са били убити, жертва на атентати и мъчения, други 32 хиляди души са били ранени и повече от 10 500 души - отвлечени или пленени.

Идеята на превърната в музей къща-затвор е да напомня на хората за пораженията на тероризма.

В събота, иракските сили за сигурност съобщиха, че са арестували в Багдад 12 членове на иракския клон на "Ал Кайда" - "Ислямска държава в Ирак", отговорни за най-кръвопролитното нападение срещу християнска църква на 31 октомври в центъра на иракската столица, при което бяха убити 44 вярващи и 2 свещеници.

При залавянето им е бил убит и новият ръководител на "Ал Кайда" за Багдад.