Военният фотограф и доброволец Сергей Моргунов е бил пребит в центъра на Киев. Лекарите определят състоянието му като тежко, съобщи РИА Новости, цитирайки депутатът от Върховната рада от фракция "Блокът на Петро Порошенко" Мустафа Найем на неговата страница във ФБ.

По думите на Найема, инцидентът е станал в нощта на събота срещу неделя. Моргунов ощее в болница с мозъчно сътресение и кръвоизлив в мозъка, счупена долна челюст, счупен нос, счупена костна челюст и частична загуба на паметта.

В последните месеци в Украйна станаха няколко престъпления с обществена значимост. Преди дни в Одеса неизвестни застреляха правозащитник. През април в Киев загина политологът Андрей Дорошенко, а полицаите не изключват убийство.

Миналата година след огнестрелна рана почина бившият губернатор на Запорожка област, бившият депутат от партията на регионите Александър Пеклушенко. След това се самоубиха бившите депутати от Радата, също от партията на регионите Михаил Чечетов и Станислав Мелник, а през април 2015 година в дома си в Киев бе разстрелян журналистът Олес Бузин.

"Опозиционният блок" обвини Вътрешното министерство на Украйна в политически репресии, заявявайки, че полицията се е съсредоточила на преследване на активисти и абсолютно не се занимава с борба с уличната престъпност.