Дарението на 20 млн. литра руско дизелово гориво за Мали ще помогне за запазване на осветлението в страната преди Рамазана.

Това заяви пред "Блумбърг" Абдулайе Джибрил Диало, главен изпълнителен директор на малийската енергийна компания EDM.

Като цяло правителството на страната е осигурило до 42 млн. литра дизелово гориво за следващите седмици. "Ще разполагаме с това количество през месец Рамазан, който започва в понеделник, за да намалим прекъсванията на електрозахранването през този период на най-голямо търсене", каза Диало.

Продължителността на прекъсванията на електрозахранването през 2024 г. в западноафриканската страна се увеличи до 19 часа на ден, тъй като държавната енергийна компания Energy du Mali SA вече не може да взема нови заеми за закупуване на гориво поради неизплатени дългове. Миналата година по време на сухия сезон в Мали електрозахранването беше прекъсвано за десет часа дневно.

Според Диало EDM ще се нуждае от 309 милиарда CFA (западноафрикански франка, използвани в 14 държави на континента, равностойни на 494 милиона долара), за да закупи 500 милиона литра дизел и да задоволи "значителна част" от нуждите на страната от електроенергия през тази година.

Мали, Буркина Фасо и Нигер обединяват сили в борбата с джихадистите

Мали, Буркина Фасо и Нигер обединяват сили в борбата с джихадистите

Насилието в района на Сахел в Западна Африка се влоши през последните години

Компанията произвежда 70% от електроенергията си от електроцентрали, които работят с дизелово гориво. Останалата част от електроенергията идва от водноелектрически централи, слънчеви централи и внос от съседни държави.

През февруари ръководителят на министерството на енергетиката на Мали Бинту Камара заяви, че страната води преговори с кредитори за преструктуриране на дълга на EDM, която дължи около половината от своите 600 млрд. франка CFA (959 млн. долара) на банки, а другата половина - на доставчици и оператори.