Председателството на Европейския съюз заяви, че ще подкрепи Македония за започване на присъединителни преговори, след като е постигнато споразумение за промяна на името, съобщава АП.

Румънският министър по европейските въпроси Георге Циамба заяви, че иска да започнат преговорите за Македония през юни на среща на министрите на ЕС.

Румъния, която понастоящем е ротационен председател на блока, подкрепя и Албания за започване на преговори за присъединяване.

Тъжен ден за Гърция, ще наложим вето на еврочленството на Македония, закани се опозицията

Тъжен ден за Гърция, ще наложим вето на еврочленството на Македония, закани се опозицията

Това обяви лидерът на основната опозиционна гръцка партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис

Румъния иска процесът на разширяване на ЕС да продължи, въз основа на постигнатото и реформите, извършени от бъдещите членове на съюза, обясни Циамба.

Македония и Албания са официални кандидати за членство в 28-членния блок, но нямат насрочена дата.

Циамба коментира предложението след среща в Букурещ с Бужар Османи, вицепремиер на Македония, отговарящ за европейските въпроси.

НАТО кани Северна Македония съвсем скоро

НАТО кани Северна Македония съвсем скоро

Ратификацията ще "отнеме известно време"

Припомняме, че малко по-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Бивша югославска република Македония - Северна Македония може да очаква покана за присъединяване към НАТО съвсем скоро.

Това става възможно след като парламентът и на Гърция ратифицира споразумението от Преспа, което утвърждава новото име на Македония.
Македония ратифицира споразумението на 11 януари.