Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) във вторник официално повдигна обвинения срещу бившия председател на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев и адвокат за получаване на незаконна облага в особено големи размери. Това съобщават от пресслужбата на ведомството.

"Председателят на Върховния съд и адвокат, разкрит за получаване на 2,7 милиона долара неправомерни облаги, са обвинени", се казва в изявление, публикувано на уебсайта на антикорупционното бюро.

Вторият заподозрян не е назован.

По-рано Пленумът на Върховния съд на Украйна прекрати предсрочно пълномощията на Князев, като му гласува вот на недоверие. Временното изпълнение на задълженията на председателя на съда беше възложено на секретаря на пленума на тази инстанция Дмитрий Луспеник.

Във вторник НАБУ потвърди, че Князев е бил задържан ден по-рано по делото за подкуп на членове на Върховния съд от украинския милиардер Константин Жеваго, собственик на групата "Финанси и кредит".

Записани са разговори, по време на които е постигнато споразумение за прехвърляне на подкупи на съдии за вземане на решение, необходимо на Жеваго.

Пресслужбата на бизнесмена отхвърли съмненията за даване на подкуп.