Докладчиците на ПАСЕ за Украйна - Майлис Репс от Естония и Мариета де Пурбе-Лундин от Швеция днес пристигат в Киев, за да се срещнат с президента Виктор Янукович и с лидерите на опозицията Виталий Кличко, Арсений  Яценюк и Олег Тягнибок, предадоха информационните агенции.

Представителите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще останат в украинската столица до 21 февруари.

Припомняме, на януарската сесия на ПАСЕ беше обсъдено ситуацията в Украйна, след което беше приета резолюция, подготвена от Репс и Лундин. Според текста на документа, украинската делегация в асамблеята може да бъде лишена от право на глас при априлската сесия, ако оценката на докладчиците се окаже негативна. Включен е и текст за натиска  на Москва срещу Киев.

Междувременно агенция „Новости" съобщи, че до края на седмицата Русия ще придобие нов транш украински еврооблигации на стойност 2 милиарда долара.

В края на миналата година Москва реши да придобие украински облигации за 15 милиарда долара. Скоро след това руската страна вложи в  такива облигации 3 милиарда долара.

Същевременно Русия забави отпускането на обещания втори транш от финансова помощ за  Украйна, като настоява първо Киев да заплати за доставен в страната на руски газ.
Наблюдатели посочват, че Москва използва съгласието си да отпусне финансова помощ като средство за натиск, с което да принуди Украйна да се откаже от курса към евроинтеграция.

Припомняме, през януари 2013 г. в страната започнаха многохилядни протести срещу решението на властите да замразят преговорите за интегриране  на Украйна към ЕС.

Към момента едно от основните искания на опозицията е връщане към формата на парламентарно-президентска република, заложена в конституцията от 2004 г