Представители на Русия и Украйна са се срещнали в Обединените арабски емирства миналата седмица, за да обсъдят възможността за размяна на военнопленници, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на трима източници, запознати с въпроса.

Евентуалната размяна ще бъде свързана с възобновяване на руския износ на амоняк за Азия и Африка през украински тръбопровод. Амонякът се използва за производството на торове.

Източниците уточниха, че преговорите се водят с посредничеството на арабската държава и не включват ООН въпреки водещата роля на организацията в преговорите за продължаващото споразумение за износ на селскостопански продукти от три украински пристанища на Черно море.

Преговорите имат за цел да премахнат оставащите пречки пред зърнената сделка, удължена миналата седмица, както и да облекчат недостига на храни в световен мащаб чрез деблокиране на украинския и руския износ, поясниха те.

След удължаването на зърнената сделка генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства решението и увери, че ООН е "напълно ангажирана с премахването на оставащите пречки пред износа на храни и торове от Русия".

Русия отрича да е удължила зърнената сделка заради външен натиск

Русия отрича да е удължила зърнената сделка заради външен натиск

Страната оставала надежден доставчик на селскостопански продукти