Предстои нов кръг на преговори между Русия и Украйна. Руската делегация пристигна в Беларус в същия състав като предишните два кръга. Това съобщи пред ТАСС в понеделник източник, близък до преговорния процес.

Третият кръг от преговори с украинската страна ще се проведе, както е планирано, в Беловежката гора, в Беларус близо до границата с Полша. Според представител на украинската делегация те ще започнат в 17:00 часа московско време (16:00 часа българско време).

Член на преговорния екип на Украйна ликвидиран заради измяна

Член на преговорния екип на Украйна ликвидиран заради измяна

Прихванати телефонни разговори на Денис Киреев

Делегациите на Руската федерация и Украйна вече проведоха два кръга от преговори в Беларус. Руската делегация беше водена от помощника на президента Владимир Медински. Той заяви, че руската делегация е готова да преговаря с украинската страна толкова дълго, колкото е необходимо за постигане на споразумения.

Хуманитарни коридори договориха Украйна и Русия

Хуманитарни коридори договориха Украйна и Русия

Вторият кръг от украинско-руските преговори приключи отново без резултат

Засега обаче не е постигнат никакъв съществен напредък на преговорите между Киев и Москва. По време на втория кръг бяха договорени хуманитарни коридори за извеждането на мирното население от засегнатите от боевете градове, но те не бяха осъществени, като за провала двете страни се обвиняват взаимно.

Путин вече обяви, че основните руски искания остават непроменени - а именно неутрален статут на Украйна и отказ от присъединяване към НАТО, неразполагането на оръжия, застрашаващи Русия на украинска територия и според някои източници и признаване на руския суверенитет върху Кримския полуостров.

И Макрон чу от Путин, че руските искания са ясни

И Макрон чу от Путин, че руските искания са ясни

Дълъг телефонен разговор след разговора с Ердоган

Украйна от своя страна заяви, че няма да прави компромиси с териториалната си цялост, както и с настояването руските войски да се изтеглят от Украйна, но е склонна да обмисли предложението за неутрален статут, но с определени международни гаранции.