Международният Червен кръст предупреди за предстояща "хуманитарна катастрофа" в претъпкан импровизиран мигрантски лагер на границата на Босна с Хърватия и поиска спешно преместване на неговите обитатели в по-безопасна зона, съобщава "Асошиейтед прес".

В изявление от днес се отбелязва, че в лагера Вучак, който беше наречен "Джунглата" от мигранти, които живеят там, няма течаща вода, няма електричество, няма използваеми тоалетни и пренаселените палатки са пробити. В момента там живеят 700 души.

Червеният кръст уточни, че в лагера има хора с нелекувани счупени крайници, а 70% от мигрантите имат краста. Лагерът има само 80 палатки и само петима доброволци от Червения кръст в Босна.

Местните босненски власти миналата седмица прекъснаха водоснабдяването на лагера, за да окажат натиск върху босненското правителство за преместване на мигрантите.

Спряха водата на претъпкан лагер за мигранти в Босна

Спряха водата на претъпкан лагер за мигранти в Босна

В него живеят около 1000 души

От началото на годината около 23 000 мигранти са пристигнали в Босна, а хиляди са блокирани на нейната северозападна граница с членката на ЕС Хърватия, в която те се опитват да влязат незаконно на път към по-богати страни от ЕС в Северна и Западна Европа.

Съществуващите центрове за приемане на мигранти в Босна са пълни, а хиляди хора спят по улиците или са се настанили в празни къщи, посочиха от Червения кръст.