Провал на опитите за съставяне на правителство в Черна гора. 

Представители на група партии, ръководени от проруския Демократичен фронт в Черна гора, не успяха да постигнат споразумение за съставяне на правителство, ръководено от номинирания за министър-председател Миодраг Лекич, съобщи RFE.

"Заявих, че правителството ще бъде сериозно или няма да има такова. Няма да има такова и нека гражданите да тълкуват кой е бил сериозен", каза Лекич след срещата на 4 януари. Той не уточнява защо преговорите са се провалили.

Лекич каза, че се надява да състави ново правителство с Демократичния фронт, демократите и движението "Ура" до 20 януари. Трите партии контролират 81 от 81 места в законодателния орган.

"Не успяхме. Инвестирахме много енергия, за да постигнем споразумение", каза Андрия Мандич, един от лидерите на Демократичния фронт.

Мандич добави, че предвид ситуацията трябва да бъдат свикани едновременно президентски и парламентарни избори.

Сблъсъци на протест в Черна гора

Сблъсъци на протест в Черна гора

Страната е в политическа криза от месеци

Припомняме, че малката страна на Адриатическо море е в криза, откакто правителството на премиера Дритан Абазович падна при вот на недоверие през август.

Впоследствие Лекич получи мандат за съставяне на правителство въз основа на противоречиви поправки в закона за президента, според които парламентарното мнозинство пое част от конституционните правомощия на президента Мило Джуканович.

Джуканович, заедно с европейските власти, заявиха, че ограничаването на властта на президента противоречи на конституцията и трябва да бъде променено.

Лекич е на политическата сцена от 90-те години на миналия век, когато беше външен министър и посланик на Югославия в Италия по време на управлението на сръбския президент Слободан Милошевич.

Като член на парламента Лекич се противопостави на присъединяването на Черна гора към НАТО през 2017 г. и гласува против резолюция, осъждаща агресията на Русия срещу Украйна по-рано тази година.

Правителствена криза в Черна гора

Правителствена криза в Черна гора

Вот на недоверие свали управляващите