Шиндзо Абе е преизбран за премиер на Япония, дни преди посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава "Ройтерс".

Абе, който е на 63 г., встъпи в длъжност през декември 2012 г., обещавайки да рестартира остарялата икономика и да засили отбраната.

Коалицията, водена от Либералдемократическата партия, запази две трети от "свръх мнозинството" в долната камара на парламента по време на изборите на 22 октомври, като отново активизира натиска да преразгледа следвоенната, пацифистка конституция.

Очаква се Абе да преназначи настоящите министри и да да съставят допълнителен бюджет за годината до 31 март 2018 г., като се фокусират върху грижите за децата и повишават производителността.

В телефонен разговор в понеделник Абе и Тръмп се съгласиха да работят заедно за стъпки за противодействие на ядрената и ракетна програма на Пхенян.

Тръмп коментира с Абе, че "очаква с нетърпение посещението си в Япония и че Япония и Америка са 100 процента заедно и няма място за съмнение за съюза Япония-САЩ".

Двамата лидери са в близки отношения и планират да играят голф заедно по време на посещението на Тръмп на 5-7 ноември в Япония.