Министър-председателят на Финландия Петери Орпо каза в петък, че не е успял да убеди профсъюзите да отменят планираната стачка, предизвикана от реформите на правителството на пазара на труда, предава "Ройтерс".

Противостоянието започна миналата година, когато новоизбраното дясно правителство обяви планове за предпочитане на местните трудови споразумения пред централизирани споразумения, ограничаване на политическите стачки, намаляване на социалните помощи и улесняване на прекратяването на трудовите договори.

Работниците в промишлеността, логистиката и електричеството ще започнат в понеделник двуседмична стачка, насочена към износа, вноса и транспорта на товари, последната от поредица синдикални действия в знак на протест срещу плановете на правителството.

Премиерът Орпо каза в петък, че е призовал шефовете на профсъюзите да отменят стачката заради разходите за компаниите.

"Това ще има отрицателно въздействие върху и без това затруднената финландска икономика и заетостта", каза той, добавяйки, че стачките няма да повлияят на мнението на правителството.

Компании като рафинерията Neste, производителя на стомана SSAB и производителя на хартия UPM, съобщиха че очакват значително въздействие върху бизнеса им от планираната стачка.

Синдикатите заявиха, че са най-разстроени от факта, че правителството вече не иска да ги включва в преговорите за реформи на пазара на труда и са готови на дълга битка, ако е необходимо.

Правителството и бизнес лобитата казват, че Финландия трябва да повиши производителността и да намали фискалния си дефицит, за да се бори с продължаващата рецесия и да поддържа системата за обществено благосъстояние на страната в по-дългосрочен план.

Швейцария търси актуализиране на отношенията с ЕС

Швейцария търси актуализиране на отношенията с ЕС

С цел стабилизиране и по-нататъшно развитие на двустранните отношения