Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че Атина отдавна проучва находища на въглеводороди и може да помогне на Европа да стане независима от руския природен газ. Това съобщи "Та Неа".

Гръцкият министър-председател подчерта, че това е необходимо, за да може да се намали цената на природния газ, както се обещава от много месеци.

"Гърция напредва с много бързи темпове в проучванията на нови въглеводороди югозападно от остров Крит, югозападно от Пелопонес и в комбинация със значителните залежи, които вече са открити в Кипър, Израел и Египет, можем да дадем своя принос за това Европа да стане независима от руския природен газ, може би по-бързо, отколкото сме очаквали", намекна Кириакос Мицотакис.

Мицотакис: Няма да позволим изнудване от Русия

Мицотакис: Няма да позволим изнудване от Русия

В интервюто си говори за проблемите с енергията

Според него е изключително важно на следващия Съвет на министрите да се постигне споразумение по трите обсъждани въпроса. Сред тях са: енергийна солидарност, опростяване на процедурите за одобряване на инсталирането на нови източници на възобновяема енергия и механизми за коригиране на цените (таван на цените).

По-рано Габриел Аттал, делегиран министър по въпросите на фискалната политика във френското Министерство на финансите, заяви, че държавните власти работят за диверсификация на енергийните доставки и планират да постигнат енергийна независимост от Русия.