По време на конференцията на ислямските сили в Багдад премиерът на Ирак призова за международна помощ в борбата срещу престъпните мрежи на ислямските ектремистите, информира АП.

Министър-председателят предупреди пратениците на чужди държави, които също участваха в срещата, че растящото кръвопролитие в Ирак може да излезе извън границите на Близкия изток.

От своя страна министърът на външните работи на Ирак Хошияр Зебари заяви пред репортери, че са предприети "директни срещи и дискусии" между делегатите на САЩ и Ирак за решаване на конфликтите в областта.

Посланика на САЩ в Ирак Залмай Халилзад препоръча, страните граничещи с Ирак, сред които са Сирия и Иран, да увеличат подкрепата си към правителството на министър-председателя Нури ал-Малики казвайки, че " бъдещето на Ирак и Близкия изток е важен проблем за целия свят".

"Ирак се превърна в предно боево поле" съобщи ал-Малики пред делегатите по време на конференцията, в която западната делегация бе ръководена от САЩ.

Еднодневната среща между делегатите обаче не стопи ледовете между САЩ и Иран. Според говорителя на Иракското правителство, пратениците на Иран и САЩ са си стиснали ръцете в началото на срещата, но в по-нататъшните разговори се е видяло, че постигането на някакво споразумение би било трудна задача.

На срещата присъстваха представители на шестте съседни страни на Ирак и петте постоянни членски на Съвета за сигурност на ООН, както и няколко арабски представители.

Главната цел на срещата е да се изготви план за бъдещата среща на високо равнище, която ще бъде проведена следващият месец в Истанбул, Турция.

От своя страна обаче Ирак отхвърля възможността да води каквито и да е преговори извън границите на Багдад.