Исландският министър-председател Катрин Якобсдотир обяви оставката си в петък и каза, че ще се кандидатира за президент, церемониален пост, който е най-вече над ежедневните политически битки, предава "Ройтерс".

Все още не е ясно кой ще я наследи като министър-председател, длъжност, която тя заема от края на 2017 г.

"Преди известно време бях решила да не се кандидатирам за преизбиране на следващите парламентарни избори. В същото време все още имам горещо желание да продължа да предлагам услугите си на исландското общество", каза Якобсдотир във видеообръщение.

Исландия ще гласува за нов държавен глава на 1 юни.

Островната нация с население от почти 400 000 души е изправена пред несигурност след неотдавнашните вулканични изригвания, които предизвикаха масовата евакуация на хиляди за неопределено време, и подложи икономиката, която вече е изправена пред висока инфлация и скок на лихвите, под допълнителен натиск.

Въпреки това Якобсдотир каза, че вярва, че правителството е постигнало значителен напредък по отношение на предизвикателствата и че страната е на по-здрава основа, отколкото само преди няколко месеца.

Якобсдотир беше от решаващо значение за поддържането на настоящата коалиция от нейното собствено ляво-зелено движение, про-бизнес Партията на независимостта и дясноцентристката Прогресивна партия.

Правителството е на власт от 2017 г., осигурявайки необичайна стабилност в страна, която отиде на избори пет пъти от 2007 до 2017 г., период, белязан от политически скандали и недоверие към политиците след финансовата криза от 2008 г.

Двама министри в Гърция подадоха оставка

Двама министри в Гърция подадоха оставка

Съмнение за корупция в управлението на "Нова демокрация"