Министър-председателят на Литва Ингрида Шимоните призова западните страни да помогнат на Украйна да победи и да не се страхуват от поражението на Русия.

"Формулата за победа над агресора е достатъчно ясна: мир чрез сила. Ако мобилизираме усилията си и започнем да вярваме в победата, можем да гарантираме, че мирът в Европа най-накрая ще възтържествува", заяви Шимоните.

Тя отбеляза, че общият БВП на скандинавските и балтийските страни е по-висок от този на Русия, да не говорим за всички 32 държави членки на НАТО и Г-7.

"Изходът от войната на Руската федерация срещу Украйна ще оформи не само евроатлантическия, но и глобалния ред на сигурност. Световните демокрации няма да бъдат в безопасност, когато държава с империалистически амбиции заплашва своите съседи; когато масовите военни зверства остават ненаказани; когато "руският свят" продължава или замразява една геноцидна война при свои собствени условия", заяви литовският премиер.

Освен това тя отбеляза, че на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през лятото ще се обсъди, наред с другото, ангажиментът за сближаване на Украйна с Алианса.

"Украйна се нуждае от НАТО точно толкова, колкото и НАТО се нуждае от Украйна. Бъдещото членство на Украйна ще укрепи значително военния капацитет на Алианса, тъй като ВСВ е в състояние да се противопостави на пълномащабно руско нахлуване", изрази убеждението си тя.

Според нея сценарият, който се разигра миналата година на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, когато Киев не получи покана за членство в алианса, вече не трябва да бъде вариант.

На 20 март Литва подкрепи чешката инициатива за закупуване на стотици хиляди артилерийски боеприпаси за ВСУ и отпусна средства за това.

Литва: Нападението срещу Волков е било добре планирано

Литва: Нападението срещу Волков е било добре планирано

Вилнюс обвини руските специални служби

На 23 март министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис реагира на мащабната атака на Руската федерация срещу Украйна на 22 март. Според него западните държави грешат, когато не предоставят на Украйна достатъчно оръжия и оборудване за противовъздушна отбрана.