Премиерът на Нидерландия Марк Рюте обяви, че няма да се кандидатира за пети мандат и ще се оттегли от политиката след изборите през ноември, съобщава "Ройтерс".

В петък той подаде оставката на своя четвърти кабинет, след като не успя да постигне споразумение за по-строги миграционни политики.

"През последните дни имаше много спекулации за това какво ме мотивира. Единственият отговор е Нидерландия", подчерта Рюте в реч в парламента преди дебата за падането на правителството.

Рюте лаконичен за оставката и преговорите за управлението

Рюте лаконичен за оставката и преговорите за управлението

Изборите се очакват през ноември

"Вчера сутринта взех решение, че повече няма да бъда лидер на Народната партия за свобода и демокрация. След като бъде съставен новият кабинет след изборите, ще напусна политиката".

Решението на Рюте ще постави край на кариерата му като най-дълго служилия министър-председател в историята на страната. Той пое премиерския пост през октомври 2010 г.

56-годишният Рюте ще остане начело на служебното правителство до сформирането на нова администрация след следващите избори - процес, който обикновено отнема месеци във фрагментирания нидерландски политически пейзаж.

Рюте подава оставка след провал на коалиционните преговори

Рюте подава оставка след провал на коалиционните преговори

Спор около миграцията доведе до разпад на управляващата коалиция