Действащият премиер на Нова Зеландия Уинстън Питърс призова Австралия да промени знамето си, обвинявайки съседката, че са плагиатствали и са копирала дизайна им, съобщава "Ню Йорк Таймс".

"Имаме флаг, който имаме от дълго време, той е копиран от Австралия и те действително трябва да променят знамето си", коментира Питърс. Питърс е временно изпълняващ длъжността, докато министър-председателят Жакинда Ардерн е в майчинство.

Знамената на двата народа напомнят за британското им колониално минало, както и с кръг от звезди, поставени върху син фон. Единствената разлика е, че дизайнът на Нова Зеландия има четири червени звезди, а австралийският е украсен от шест бели, сходство, което често води до объркване.

Нова Зеландия официално приема знамето си през 1903 г., докато Австралия през 1952 г., въпреки че е използвал подобен дизайн с червен фон още през 1901 г. По това време Нова Зеландия отказва да е австралийски щат, но визовият режим позволява на гражданите лесно да пътуват и работят в двете страни.

Министърът на правосъдието на Нова Зеландия Андрю Литъл миналата седмица обвини Австралия в "продажна" политика и в нарушаване на правата на човека във връзка с рязкото увеличение на депортирането на дългогодишни жители на Австралия, които са граждани на Нова Зеландия.

Австралия може да депортира всеки, който има сериозно криминално досие или който се смята за заплаха за страната, съгласно политика, свързана с неуспешен тест за характера на човек.

През февруари Австралия разкри, че е отменила близо 1300 визи, повече от половината от които са на граждани от Нова Зеландия, а някои от тях дори никога не са стъпвали в родината си.

Около 600 000 граждани на Нова Зеландия, около една десета от населението, живеят в Австралия.