Премиерът на Пакистан Имран Хан разкритикува остро президента на САЩ Доналд Тръмп след коментарите му, че Пакистан "не прави нищо по дяволите" за САЩ въпреки милиардите долари в американска помощ за южноазиатската страна, съобщава "Ройтерс".

Търкането заплашва допълнително да влоши вече крехките отношения между Исламабад и Вашингтон, неособено близки съюзници, които многократно са влизали в сблъсъци относно войната в Афганистан и предполагаемата подкрепа на Пакистан за ислямистки екстремисти.

Хан, който взе властта през август и е известен с ожесточената си антиамериканска реторика, заяви в поредица от публикации в "Туитър", че трябва да се отговори подобаващо на "тирадата на Тръмп срещу Пакистан" през уикенда.

Тръмп, по време на интервю за любимата си телевизия Fox News, излъчено вчера, защити орязването на помощта за Исламабад, а също така предположи, че пакистанските власти са знаели местонахождението на Осама бин Ладен преди ликвидирането му от американски войници при специална операция в Пакистан през 2011 г.

Пакистан отрича да подкрепя талибаните в Афганистан, които водят война срещу подкрепяните от войски на САЩ сили на страната, а Исламабад винаги е отхвърлял твърденията, че властите са помагали на бившия главатар на терористичната групировка "Ал Кайда" Осама бин Ладен.

"Вместо да превръща Пакистан в изкупителна жертва за неуспехите си, САЩ трябва да направят сериозна оценка защо, въпреки 140 000 хил. военнослужещи на НАТО плюс 250 хил. афганистански войници и 1 трлн. долара, похарчени за войната в Афганистан, талибаните днес са по-силни отпреди", написа Хан в "Туитър".

Тръмп от своя страна коментира, че Бин Ладен е живял в "красиво имение" в Пакистан близо до военна академия и "всички в Пакистан знаеха, че е там".

Днес Тръмп отвърна на нападките на Хан, като написа в "Туитър" следното: "Разбира се, че трябваше да заловим Осама бин Ладен много преди да го направим. Посочих го в книгата си точно ПРЕДИ атаката срещу Световния търговски център. Платихме на Пакистан милиарди долари, а те никога не ни казаха, че живее там. Глупаци!"

В следващата публикация Тръмп написа: "...Ние вече не плащаме на Пакистан милиарди долари, защото те биха взели парите ни и не биха направили нищо за нас, Бин Ладен беше христоматиен пример, Афганистан е друг пример. Те са само една от многото страни, които вземат от САЩ, без да дават нищо в замяна. Това ПРИКЛЮЧВА!"