Пакистанският премиер Имран Хан разгневи Индия, след като заяви, че част от спорния регион Кашмир временно ще стане пълноправна провинция на Пакистан, информира "Франс прес".

Пакистан управлява района, известен сега като Гилгит-Балтистан, малко след създаването на страната през 1947 г., но Ню Делхи твърди, че планинската територия, граничеща с Китай и Афганистан, е неразделна част от Кашмир, за който претендира, че принадлежи на Индия.

"Решихме да предоставим временен статут на провинция на Гилгит-Балтистан, което беше дългогодишно искане тук", каза Хан в реч си в град Гилгит.

Пакистан стреля с артилерия по индийската територия в Кашмир

Пакистан стреля с артилерия по индийската територия в Кашмир

Индийската артилерия отвърна

Това се случва, след като миналата година Ню Делхи наложи пряко управление над администрирания от Индия Кашмир, обръщайки продължилото десетилетия статукво и предизвиквайки категорично осъждане от Исламабад.

Хан, който говори преди местните избори, предвидени за 15 ноември, не е предоставил график за този ход.

Китай от години изгражда инфраструктурни проекти в Гилгит-Балтистан, където живеят приблизително 1,3 млн. души, включително дълъг участък от магистралата Каракорум, ключов компонент на Китайско-пакистанския икономически коридор.

Хан каза, че модерният и добре поддържан път е донесъл важен напредък в Гилгит-Балтистан и стъпката за превръщане на областта в провинция на Пакистан ще помогне за "издигане на изостанали райони и бедни сегменти на обществото".

Пакистан свали шпионски дрон на Индия в Кашмир

Пакистан свали шпионски дрон на Индия в Кашмир

Поредно напрежение между двете страни

Всяка промяна в статута ще изисква промяна на конституцията. Ако бъде финализирана, това ще превърне Гилиг-Балтистан в петата провинция на Пакистан.

Ню Делхи осъди обявлението на Хан, като изтъкна, че то "ще внесе съществени промени в част от индийската територия".

"Подобни опити на Пакистан, целящи да прикрият незаконната му окупация, не могат да скрият тежките нарушения на правата на човека, експлоатацията и отричането на свободата в продължение на повече от седем десетилетия на хората, пребиваващи в тези окупирани от Пакистан територии", подчерта говорителят на индийското външно министерство в изявление.

И Индия, и Пакистан контролират части от Кашмир, като и двете страни обвиняват другата в незаконна окупация.

Индия планира „кръвопролитие” в Кашмир, предупреди пакистанският лидер пред ООН

Индия планира „кръвопролитие” в Кашмир, предупреди пакистанският лидер пред ООН

Индия и Пакистан бяха близо до избухване на конфликт през февруари

Две от трите войни, които враждуващите съседи са водили след независимостта, са заради Кашмир - дом на свиващите се хималайски ледници, разглеждани като жизненоважни спасителни линии за двете страни, които изпитват затруднения с водата.

В ход, който възмути Пакистан, правителството на индийския премиер Нарендра Моди миналата година отмени членове в индийската конституция, които гарантират частичната автономия на Кашмир и други права, включително собственото му знаме и конституция.

Двете части на Кашмир са разделени от наблюдавана от ООН "Линия на контрол", която е обект на чести трансгранични обстрели.