Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич нарече незаконното подслушване на президента Александър Вучич опит за държавен преврат, като по думите ѝ, в това били замесени функционери на управляващата партия и висши служители от Министерството на вътрешните работи, информира "Новости".

Сръбският вътрешен министър Александър Вулин заяви след заседание на Съвета за сигурност снощи, че по данни на правоохранителните органи държавният глава и членове на семейството му са били незаконно подслушвани 1 572 пъти. Министърът уточни, че в това били замесени високопоставени служители на МВР и че делото и събраните материали са прехвърлени в отдела на прокуратурата за организираната престъпност.

"Подслушването на сръбския президент Александър Вучич е опит за държавен преврат", настоя ръководителката на правителството пред телевизия Pink.

По думите ѝ разследването трябва да разкрие целия механизъм, до "последния винт".

"Мисля, че това е срастване на хора в службите за сигурност, на първо място, в Министерството на вътрешните работи, както и в (управляващата) Сръбска прогресивна партия (СПП), към която принадлежа. Това срастване обхваща и криминални организации, мафията и част от медиите в Сърбия, както и част от правосъдната система, и без никакво съмнение има намеса на чуждестранни служби. Целта беше дестабилизация на Сърбия чрез физическо или друго отстраняване на Вучич", изтъкна Бърнабич.

Милош Вучевич, заместник-председател на управляващата СПП и кмет на Нови Сад, стигна още по-далеч в своите предположения и заяви пред репортери, че сред участвалите в заговора срещу президента "има и министри, директори и други партийни функционери". В същото време конкретните имена на заподозрените служители не бяха разкрити.