Депутатите от Шри Ланка избраха премиера Ранил Викрамасингхе за нов президент на страната въпреки неговата непопулярност сред обществеността, съобщава Би Би Си.

Той е изправен пред задачата да изведе страната от икономическия колапс и да възстанови обществения ред след месеци на масови протести.

Викрамасингхе победи убедително партийния си конкурент Дулус Алахаперума със 134 гласа срещу 82 при гласуването в парламента днес.

Бившият президент на Шри Ланка Готабая Раджапакса напусна страната миналата седмица. Той избяга на Малдивите, откъдето се прехвърли в Сингапур, след като хиляди протестиращи нахлуха в резиденцията му и други правителствени сгради, призовавайки за оставката му.

Те настояваха и за оставката на Викрамасингхе, който беше назначен за министър-председател на страната през май. Демонстрантите опожариха дома му и нахлуха в кабинета на премиера в Коломбо в знак на протест срещу неговото управление.

Премиерът на Шри Ланка е избран за временен президент

Премиерът на Шри Ланка е избран за временен президент

До избора на нов лидер след оставката на президента

Протестиращите последователно призоваваха бившия премиер и настоящ президент да се оттегли от властта. Викрамасингхе обаче отхвърли тези призиви. Той автоматично пое поста на действащ президент след бягството на Раджапакса, а днешната му победа означава, че той ще изпълнява остатъка от президентския мандат до ноември 2024 г.

Шри Ланка на практика изпадна във фалит и е изправена пред остър недостиг на храна, гориво и други основни продукти.

Викрамасингхе - съюзник на бившия държавен глава - ще се стреми да възстанови политическата стабилност на страната, за да може тя да възобнови буксуващите преговори с Международния валутен фонд за спасителен пакет.

Той беше номиниран от управляващата партия и се смяташе за фаворит в президентската надпревара. Викрамасингхе обаче беше изправен пред сериозно предизвикателство от Алахаперума, депутат-дисидент от SLPP и бивш министър на образованието, който спечели подкрепата на основната опозиция.

Шри Ланка обяви извънредно положение

Шри Ланка обяви извънредно положение

След ожесточените протести в страната и оставката на президента