Почти половината от японските избиратели смятат, че министър-председателят Шиндзо Абе трябва да напусне поста, за да поеме отговорност за шуробаджанашки скандал и неговото покриване, което доведе до срив в подкрепата за него. Това показва ново социологическо допитване, цитирано от "Ройтерс".

Засилиха се съмненията за продажба на държавна земя с огромна отстъпка на националистически училищен оператор, който има връзки със съпругата на Абе - Аки, което постави началото на най-голямата политическа криза, пред която е изправен Абе, откакто се завърна на власт през 2012 г. и което накара протестиращи да призовават почти всяка вечер да подаде оставка.

Абе отрече, че той или съпругата му са се намесили в продажбата или че са участвали в промяната на документи, свързани със сделката, в които са били споменати неговото и на Аки имена и които са били премахнати.

Според допитването, проведено през уикенда, 48 процента от анкетираните са заявили, че Абе и неговото правителство трябва да подадат оставка, в сравнение с 39 процента, които са посочили, че това не е необходимо.

Онези, които са заявили, че подкрепят Абе, са намалели до 32,6 процента, което е с 11,7 на сто по-малко в сравнение с преди около месец, докато тези, които са посочили, че не го подкрепят, са нараснали с 13,2 процента до 54,9 на сто.

Попитан за скандала за продажбата на земя в парламентарна комисия по-рано днес, Абе отново е подчертал, че като ръководител на правителството той е отговорен, че избирателите губят доверие в неговата администрация, но пак отрекъл, че той или жена му са участвали пряко в продажбата на земя.