Британският премиер Борис Джонсън обеща да промени радикално Великобритания, призовавайки преданите му от Консервативната партия да помогнат на правителството да продължи да се справя с регионалното неравенство, като сложи край на "дългосрочните структурни слабости" в икономиката, информира "Ройтерс".

В реч в края на годишната конференция на партията си Джонсън, известен със своя всеобхватен оптимизъм във всички неща, изброи това, което той нарече успехи на консерваторите и пренебрегна кризите с горивата, храните и промишлеността като "просто функция на икономическото възстановяване".

Това беше реч, в която липсваха големи политически обявления, тя беше много насочена към неговата партия, опитвайки се да стегне партийните редици и да успокои притесненията сред някои, които се опасяват, че той отдалечава консерваторите от тяхната дългогодишна идеология за ниски данъци и малка държава.

Борис Джонсън понижи външния министър в голям ремонт на правителството

Борис Джонсън понижи външния министър в голям ремонт на правителството

Британският премиер слага акцент върху повишаването на жизнения стандарт след COVID-19

Той цитира бившия премиер Маргарет Тачър, възхвали ваксинацията срещу коронавируса и се прицели в това, което той нарече "уморена стара" основна опозиционна Лейбъристка партия, вдигайки залата на крака, която аплодираше през цялото време на речта.

Но той няма да впечатли много собственици на ресторанти, фермери и търговци на дребно, които изпитват затруднения с недостига на персонал и призоваха правителството да им разреши да привлекат чуждестранни работници, за да избегнат дефицити и затваряне.

"Отговорът на настоящите стресове и напрежения, които са главно функция от растеж и икономическо възстановяване, не е да се посяга към същия стар лост на неконтролирана имиграция да се поддържат заплатите ниски", настоя той пред препълнена конферентна зала в северния английски град на Манчестър.

Джонсън изравнява бедни с богати британски региони

Джонсън изравнява бедни с богати британски региони

Днес ще оповести нов икономически план

"Отговорът е да се контролира имиграцията, за да се позволи на талантливи хора да дойдат в тази страна, но не и да се използва имиграцията като извинение за провала да се инвестира в умения на хора и в оборудване, съоръжения и машини... те трябва да вършат работата си", изтъкна още британският премиер. 

"За да постигнем тази промяна, ще продължим с работата си по обединяване и изравняване в Обединеното кралство - най-големият проект, който всяко правителство може да започне", подчерта също така Джонсън. 

Отговаряйки на критиците, които призоваха за повече мерки за привличане на чуждестранни работници, за да се запълнят пропуските в транспорта и селското стопанство, Джонсън отново призова бизнеса да направи повече за повишаване на заплатите и привличане на повече работници.

Мнозина не бяха впечатлени.

Великобритания хвърля военните за осигуряването на доставките на гориво

Великобритания хвърля военните за осигуряването на доставките на гориво

Заради острия недостиг на шофьори на камиони

Тони Данкър, генерален директор на лобистката бизнес група CBI, коментира, че амбицията за по-високи заплати "без действия по отношение на инвестиции и производителност в крайна сметка е само път за по-високи цени".

"Това е крехък момент за нашата икономика. Тъй че, нека работим в партньорство, за да преодолеем краткосрочните предизвикателства и да реализираме дългосрочния си потенциал", настоя Данкър.

Изпълнителният директор на една компания в топ 150 на британските компании, котирани на FTSE, отбеляза, че Великобритания преминавала през "болезнено пренастройване" след Брекзит, което се е забавило от COVID-19 пандемията: "Връзката на правителството или липсата на връзка с бизнеса е симптом за това."

Дори някои консервативни депутати изразиха притеснение относно възможността за по-високи цени, особено в момент, когато правителството оттегли доплащане към държавно обезщетение за домакинства с ниски доходи и увеличи някои данъци, което би могло да навреди на по-нископлатените работници.

Паническо купуване остави до 90% от бензиностанциите без гориво в големите градове в Англия

Паническо купуване остави до 90% от бензиностанциите без гориво в големите градове в Англия

Голям недостиг след Брекзит на шофьори на камиони във Великобритания сее хаос