Обединеното кралство и Ирландия преодоляха последствията от общата си история, заяви кралица Елизабет Втора в Дъблинския замък във втория ден от визитата си в Ирландия, съобщи БиБиСи.

Британският монарх поздрави присъстващите на ирландски език, което предизвика бурните им аплодисменти, и призова всички да помнят "тежкото наследство от миналото и да не забравят всички онези, които загубиха живота си".

Тези събития ни засягат пряко, много от нас и лично и са мъчително завещание. Ние никога няма да можем да забравим онези, които загинаха или бяха ранени, заяви още кралица Елизабет, припомняйки историческото минало, засягащо Ирландия и Великобритания.

Тя добави, че отношенията между двете страни невинаги са били откровени, но отбеляза, че сега вече здравите икономически и културни връзки между двете държави им могат да станат не само съседи, а и равноправни партньори и добри приятели.

Днес има какво да празнуваме, добави кралица Елизабет, която е на първото за последните 100 години посещение на британски монарх в Ирландия.

В речта си тя благодари на ирландския президент Мери Макалийз за гостоприемството, благодари й за поканата й изтъкна, че тя е направила много за създаването на мостове между двете страни.

От своя страна държавният глава на Ирландия заяви, че в отношенията между двете страни е отворена нова страница.