Танкове бяха хвърлени срещу поддръжници на президента Хосни Мубарак, които пробиха направената от армията буферна зона, разделяща ги от опозиционните активиси на пл. "Тахрир" в Кайро. През тази нощ лоялистите откриха огън срещу антиправителствени демонстранти в центъра на Кайро, предаде АП. Поне петима души са загинали в началото на поредния ден на насилие в египетската столица.

Lenta.ru съобщава, че германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Никола Саркози, италианският премиер Силвио Берлускони, испанският му колега Хосе Луис Родригес Сапатеро и биртанският министър-председател Дейвид Камерън са призовали в общо обръщение за "незабавни политически промени в Египет". Въпреки това, африканската страна отхвърли призивите на международната общественост, посочвайки, че това е вътрешен проблем.

От "Мюсюлманското братство" заявиха пред СиЕнЕн, че техни представители са били поканени от управляващите да участват в разговори за излизане от кризата. Братството, което е най-голямата опозиционна сила в Египет, обаче отказва да участва в подобни срещи преди Мубарак да подаде оставка.

Премиерът Ахмад Шафик изрази съжаление за случилото се през последните 24 часа, като го определи пред местна телевизия като "фатална грешка". "Няма оправдание за това да атакуваш мирни демонстранти и затова аз се извинявам", заяви бившият командващ на египетските ВВС. Той заяви, че когато стане ясно кой е отговорен за сблъсъците, ще му бъде потърсена съответната отговорност.

"Ал Джазира" цитира финансовия министър на Египет, според когото загубите на стоковата борса в резултат на безредиците вече превишават тези от кредитната криза.

СиЕнЕн съобщава, че болниците в Кайро са препълнени с пострадали от безредиците. В едно от лечебните заведения са оказали помощ на 120 ранени от камъни, ножове и коктейли "Молотов". Отпред, пък, са се събрали привърженици на Мубарак, сред които, според лекарите, има агенти на властите.

През нощта започналите вчера сблъсъци между поддръжници и противници на държавния глава продължиха, журналисти в града са чули и картечен огън откъм площада, опозиционните активисти заявиха, че ще останат, докато 82-годишният Мубарак не се оттегли.

Министърът на здравеопазването Ахмед Смих Фарид заяви пред държавната телевизия, че петима души са загинали, а 836 са пострадали при уличните сблъсъци от последните 24 часа. Повечето са понесли удари от камъни и метални тръби.

Около 4:00 часа тази сутрин са били чути първите изстрели в близост до тази част от площада, където опозиционните демонстранти са се събрали, за да прекарат нощта.

Повечето от демонстрантите смятат, че управляващите са инициирали контрапротестите, като подобно мнение изказаха и високопоставени американски представители, които засилиха натиска си към Мубарак, който на този етап държи да остане на власт до изборите през септември.

Вашингтон подпомага египетската армия с по 1,3 млрд. долара годишно. На този етап американците нямат твърде много възможности за въздействие върху управляващите в Кайро, тъй като съществува риск от още по-мащабна дестабилизация на страната.

Припомняме, в края на миналия месец започнаха демонстрациите с искане президентът Мубарак да подаде оставка заради авторитарната си политика и липсата на реформи. При сблъсъци със силите на реда загинаха десетки хора. Като лидер на опозицията са очерта нобеловият лауерат и бивш шеф на МААЕ Мохамед ел Барадей.

Въпреки напрежението, Хосни Мубарак отказа да подаде оставка, извърши рокади в правителството и опита да наложи информационно затъмнение чрез натиск върху журналистите от "Ал-Джазира" и спиране на телефонните и Интернет връзки. Голяма част от българите в страната бяха евакуирани. bTV информира, че е възможно да бъде изпратен и втори самолет до Египет. Около 200 нашенци са в постоянен контакт с посолството ни в Кайро и ако сред тях има достатъчен брой желаещи, ще бъде организиран полет.