Правителството на Еквадор обяви извънредно положение, заради опит за преврат и нареди на армията да поеме функциите на полицията, която взема участие в безредиците, съобщават световните медии.

Военнослужещи от ВВС на Еквадор са блокирали военна база в столицата Кито, където се помещават самолета и хеликоптера на президента Рафаел Корея, съобщи канал CRE, цитиран от РИА Новости.

Според военните това е направено, за да не се позволи на Рафаел Кореа да напусне страната.

Според думите на самия президент той е бил нападнат от протестиращи полицаи, наложило се е да му бъде оказана и медицинска помощ. В момента той е хоспитализиран. Кореа заяви след инцидента, че полицаите участват в заговор, подкрепян от опозицията.


Чавес: Животът на еквадорския президент е в опасност Още

Медиите съобщават, че около 800 протестиращи са обградили болницата, в която е настанен Кореа след инцидента.

В същото време ръководството на страната се опитва да успокои населението след избухналите днес протести на полицаи и военни.

Военното командване заявява, че запазва лоялността си към президента, а Външно министерство уверява, че не става дума за народен бунт и нарича протеста на групата на полицаите и военните "неприемлива и недопустима акция".

Директорът на Централната банка на Еквадор призова населението за спокойствие и помоли гражданите да не бързат да теглят парите си от банковите сметки.

Вътрешният министър на Еквадор Мигел Карвахал заяви в ефира на телевизия CRE, че 1 човек е загинал, има и ранени в избухналите стълкновения между протестиращи и привърженици на президента Кореа.

По непотвърдени данни са ранени 50 души. Сред тях е и вътрешният министър Рикардо Патиньо, който е бил хоспитализиран, след като е получил огнестрелна рана в главата при сблъсък с протестиращите полицаи.

Междувременно Перу затвори границата си с Еквадор заради протестите, които еквадорският президент Рафаел Кореа определи като опит за държавен преврат.

Границата е затворена „до възстановяване на конституционния ред" в Еквадор.

Колумбия последва примера на Перу и също затвори границата със съседен Еквадор.

Външният министър на Куба Бруно Родригес заяви, че "страната му осъжда и изразява острото си неприемане на държавния преврат, който се извършва в Еквадор".

Той уточни, че това заявление се прави по указание на председателя на Държавния съвет и Съвета на министрите на Куба Раул Кастро.

Съединените щати изразиха "пълна подкрепа" за президента на Еквадор Рафаел Кореа. Държавният секретар Хилъри Клинтън и Белият дом заявиха, че следят отблизо бързо разгръщащия се хаос.

"Призоваваме еквадорците да се обединят и да работят в рамките на демократичните институции на Еквадор за постигане на бързо и мирно възстановяване на реда", каза в изявление Клинтън.