Афганистанският президент Ашраф Гани обеща да „погребе” терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”), чието местно подразделение влиза в сблъсъци с правителствени военни части и талибански бойци.

В интервю за БиБиСи Гани заявява, че ДАЕШ не била афганистански феномен и нейните зверства са отчуждили хората.

Афганистанците сега са мотивирани да отмъстят”, подчертава той и допълва: „Те (ДАЕШ) се противопоставят на неподходящите хора.”

Гани също така призовал за действия срещу ДАЕШ на регионално и международно равнище.

„Не може да се отрече, че си имаме работа с много големи опасности”, посочва той в интервюто, взето по време на посещението му на Световния икономически форум в швейцарския ски курорт Давос.

„Голяма част от моята дипломация беше да създам регионален консенсус, а регион с наследството на предишните вражди и недалновидно поведение е нещо, което ще изисква усилия и внимание”, изтъква афганистанският президент.

Държавния департамент на САЩ заяви през миналата седмица, че е определил клонът на ДАЕШ в Афганистан като терористична организация.  

Според американските власти групировката е сформирана през януари миналата година и се състои от бивши членове на пакистанските и афганистанските талибани.

Афганистанските сили за сигурност изпитват трудности да сдържат екстремистките групировки в страната – през декември талибаните превзеха голяма част от стратегическия град Сангин, а през септември те за кратко време овладяха северния афганистански град Кундуз в една от техните най-големи победи от 2001 г. насам.   

Въпреки това съперничеството на талибаните с ДАЕШ за надмощие също така е ограничило влиянието на ДАЕШ в региона. Талибаните твърдят, че са създали „специални сили”, състоящи се от повече от 1000 бойци, които се стремят да смажат ДАЕШ.  

Афганистанският президент предупредил също така, че ако мирните преговори с талибаните не започнат до април, конфликтът ще се интензифицира, което ще има последици за целия регион.

Ашраф Гани посочил, че наблюдателите трябва да разберат, че войната в неговата страна била „само един компонент” от по-широката война, която обхваща също така и Пакистан.