Президентът на Албания Илир Мета призова хората в страната да свалят лявото правителството от власт, което той обвини в нарушаване на конституцията на страната и във връзки с организираната престъпност, съобщава "Асошиейтед прес".

Мета заяви по време на пресконференция, че се надява хората да дойдат в столицата Тирана на 2 март. Той заяви, че в този ден смята да подпише първия си указ срещу "държавния преврат", извършен от правителството чрез съдебната система.

Албания няма да плаче пред вратата на ЕС за приемането си

Албания няма да плаче пред вратата на ЕС за приемането си

Това отсече албанският премиер Еди Рама

Призивът на Мета идва, след като балканската страна с население от близо 3 млн. души, предприема реформи с надеждата да получи зелена светлина, за да започне преговори за членство с Европейския съюз с надеждата един ден да се присъедини към Общността.

Той каза, че реформата на съдебната система, одобрена преди три години, за да изкорени корупцията и да гарантира, че съдиите и прокурорите са независими от политиката - част от опитите за възприемане на стандартите на ЕС - се е провалила.

Призивът на Мета очевидно беше контраход срещу управляващата Социалистическа партия на министър-председателя Еди Рама, която започна процедура по импийчмънт срещу него, което се случва за първи път в посткомунистическа Албания, произтичаща от опита на Мета да отмени местните избори през миналата година.

Макрон с условие за подкрепа за Албания и С. Македония за започване на преговори за ЕС

Макрон с условие за подкрепа за Албания и С. Македония за започване на преговори за ЕС

Ако докладът на ЕК през март е положителен

Преди да заеме поста преди повече от три години, Мета беше лидер на Партията на социалистическото движение за интеграция, малка ляваориентирана група, която сега е в опозиция.

Той се опита да отмени общинските избори през миналата година с аргумента, че бойкотът на десноцентристки опозиционни партии ги прави недемократични и че се опасява от избухване на граждански сблъсъци.

Изборните власти отхвърлиха опита му и социалистите спечелиха сериозна победа, а също така сега доминират парламента.

Миналата година опозицията бойкотира парламента и изборите, обвинявайки правителството във фалшифициране на изборите и връзки с организираната престъпност. В продължение на месеци опозицията провеждаше протести, които често се превръщаха в жестоки сблъсъци с полицията.

Очаква се парламентът, доминиран от социалистите, да представи доклад през март, който вероятно ще поиска отстраняването на Мета.