Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви в интервю за руската агенция "Спутник", че премиерът на Армения Никол Пашинян бил продукт на американския милиардер и филантроп Джордж Сорос, известен с щедрите си дарения за политически каузи.

"Разпадът на Съветския съюз действително започна със сепаратизма в Нагорни Карабах. Това беше спусъкът. Хората често забравят за тези демонстрации, които организираха всичко това, кой стои зад това", коментира Алиев.

Ердоган отрече да е изпращал сирийски бойци в Нагорни Карабах

Ердоган отрече да е изпращал сирийски бойци в Нагорни Карабах

Към тези, които ни казват "вие изпратихте муджахедините от Сирия

"Често казвам, че Пашинян е продукт на Сорос и вярвам, че всеки ще се съгласи с това. Сорос не е просто индивид, той е концепция. По никакъв начин не изключвам такива инструменти да са били използвани тогава за разпадане на великата страна (СССР, б. р.). Просто го взривете отвътре, посейте раздора, разиграйте хората и разпаднете страната", изтъкна още азерският държавен глава.

"Нашата позиция винаги се е основавала на прагматизъм и смятам, че идеите, които вече съществуват на масата за преговори, показват това ясно. Що се отнася до червените линии, ние го заявихме ясно и съпредседателите на Минската група (САЩ, Франция и Русия, б. р.) знаят това много добре - при никакви обстоятелства териториалната цялост на Азербайджан не може да бъде нарушена, при никакви обстоятелства Азербайджан не може да се съгласи да признае независимостта на Нагорни Карабах", подчерта Алиев. 

Пашинян: От Турция зависи краят на боевете в Нагорни Карабах

Пашинян: От Турция зависи краят на боевете в Нагорни Карабах

Армения вижда зад действията на Азербайджан подкрепа от Турция

"Всяка война означава жестокост, жертви, човешки страдания, загуба на близки, но разликата е, че това е освободителна война за Азербайджан и завоевателна война за Армения. Не е тайна - и това е нещо, с което международните посредници са наясно - че няма такова нещо като така наречените въоръжени сили на Нагорни Карабах. Деветдесет процента от войските в групата, която Армения нарича с това име, са арменски граждани. Арменските военни ги призовават и изпращат в окупираните от Азербайджан територии: Агдам, Физули, Гебраил, Калбаджар, Кубадли, Лачин, Зангилан", настоя още той. 

В същото време Баку вярва, че "арменската и азербайджанската общности могат да живеят спокойно и да съжителстват в Нагорни Карабах в бъдеще", каза президентът.

Алиев обясни, че това вече било така в други райони на Азербайджан, включително столицата Баку, с арменска общност от хиляди хора, както и в Русия, Грузия и други страни.

"Защо не можем да го имаме тук", запита Илхам Алиев.

Илхам Алиев: Световната сила Турция трябва да участва в мирните преговори за Карабах

Илхам Алиев: Световната сила Турция трябва да участва в мирните преговори за Карабах

Минската група е пристрастна

Президентът на Азербайджан увери, че нито един чуждестранен наемник не се бие заедно със страната му в Нагорни Карабах, а също така отбеляза, че никой никога не бил предоставил доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Алиев подчерта, че Азербайджан не се нуждае от никаква чуждестранна военна помощ, тъй като армията му се състои над 100 000 военнослужещи и можела да бъде "увеличена няколко пъти", ако е необходимо.

Въоръжените групировки на Азербайджан могат да се справят с всяка задача, продължи президентът, като посочи факта, че никой наемник не можел да се похвали с подобен професионализъм и технически капацитет.

Нови сблъсъци в Нагорни Карабах

Нови сблъсъци в Нагорни Карабах

Двете страни взаимно се обвиняват