Президентът на Кения Уилям Руто каза в петък, че скоро ще направи промени в правителството след седмици на национални протести, които започнаха като гняв в социалните мрежи срещу повишаването на данъците и завършиха с насилственото нахлуване в парламента, предава "Ройтерс".

Руто се бори с най-сериозната криза от двегодишното си президентство, тъй като протестното движение бързо се разрасна от онлайн осъждане на повишаването на данъците в масови митинги, призоваващи за политическа промяна в страната.

Протестите накараха Руто да оттегли финансовия законопроект, който съдържаше предложените увеличения на данъците, оставяйки дупка от 346 милиарда шилинга (2,7 милиарда долара) в бюджета за фискалната година, която започна на 1 юли.

Руто каза в обръщение към нацията в петък, че неговото правителство ще намали разходите със 177 милиарда шилинга през фискалната година, която започна през юли, като допълнителната сума, която трябва да бъде събрана, ще бъде покрита от увеличени заеми.

Според правозащитни организации от началото на протестите срещу спорния финансов законопроект 39 души са били убити от силите за сигурност. Ранените при протестите са 361 на брой, а арестуваните - 627.

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Някогашният съюзник на президента Арсе сега е сред критиците му