Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини своя някогаен политически съюзник и настоящ съперник, наследник на поста Луис Арсе, че е измамил боливийците със "самопреврат" миналата седмица, съобщава АП. 

Според Моралес, целта на Арсе е била да спечели подкрепа сред електората.

Припомняме, че първоначално Моралес беше сред най-мощните гласове в страната, които осъдиха опита за "държавен преврат" на ръководството на военните. Тогава той призова "всички замесени в този бунт да бъдат арестувани и съдени".

Но в неделя Моралес се присъедини към други гласове, които твърдят, че самият Арсе има интерес от всичко, тъй като популярността му е изключително ниска.

Лидерите на опита за преврат в Боливия остават в ареста

Лидерите на опита за преврат в Боливия остават в ареста

Тримата ще бъдат държани в строго охраняван затвор

"Арсе ни измами, излъга не само боливийския народ, но и целия свят", каза Моралес в местно предаване в неделя. Моралес също призова за независимо разследване на военните действия в публикация на X.

Моралес подкрепя обвиненията, отправени от бившия генерал Хуан Хосе Сунига, за когото се твърди, че е ръководил опита за преврат. Сунига е информирал колегите и семейството си за плана си, преди да го осъществи, и че докато е бил в ареста, той е казал на властите, че Арсе го е "предал".

"Президентът ми каза: "Ситуацията е много критична. Трябва да подготвим нещо, което да повиши популярността ми", цитира Сунига думите на Арсе.

Тази теория бързо беше възприета от политическите врагове на Арсе, които я нарекоха "автопреврат".

"В един момент истината ще стане известна", каза Сунига с белезници пред репортери, докато беше преместен в затвора в събота.

Президентският министър Мария Нела Прада отвърна на Моралес по държавната телевизия в неделя, като го предупреди да не "се превръща в марионетка, марионетка и инструмент на империализма, който възнамерява да ограби страната ни". Тя каза, че "фашистката десница" иска да "изкриви историята".

"Това, което осъждам още повече, е, че от хора като Ево Моралес, които твърдят, че са левичари, има идеологическа флуктуация около това какво са държавни преврати и неуспешни преврати в нашата страна", каза тя.

Моралес все още има голямо влияние в Боливия, особено сред производителите на кока и профсъюзите, докато Арсе е изправен пред тлеещо недоволство, докато страната е разтърсена от икономическа криза.

Президентът на Боливия отрича да е знаел или участвал в опита за преврат

Президентът на Боливия отрича да е знаел или участвал в опита за преврат

Военният командир, извършил опита за пуч, твърди, че президентът го е помолил да направи нещо, за да повиши популярността му

Моралес, някогашен приятел на Арсе, подаде оставка като президент през 2019 г. на фона на вълнения, след като се кандидатира за неконституционен трети мандат и избяга в изгнание, инцидент, за който той настоява, че е преврат.

Това консерваторът Жанин Анес пое за кратко временния президент, период, изпълнен с противоречия. В момента Анес излежава 10-годишна присъда затвор по обвинения, че незаконно е поела президентския пост, след като Моралес подаде оставка.