Президентът на Кипър Никос Анастасиадис предложи лятната си резиденция в планините Троодос, за карантина на всички, които са били в контакт със заразени хора, но не показват симптоми на Covid-19, съобщават кипърски медии.

След заседанието на кабинета, министърът на здравеопазването Константинос Йоано каза, че държавните жилища в Троодос заедно с резиденцията на президента ще приемат хора, които могат да бъдат заразени от новия коронавирус.

Йоаноу заяви, че три жени, които в момента са в карантина в болница в Лимасол, които са тествани отрицателно за вируса Covid-19, ще бъдат прехвърлени в Троодос.

Йоаноу заяви, че правителството ще използва държавна собственост, след като някои общности възразиха срещу хора с карантина в своите райони.

Здравният министър добави, че по време на заседанието на кабинета Анастасиадис предлага да се използват части от президентската резиденция, ако е необходимо, предложение, което е прието.

"Той предава послание на всички и на общностите, когато първият гражданин на републиката осигурява настаняване в дома си за почивка, за да се използва за ограничаване на хора, които са безсимптомни. Това е пример, който трябва да следвате", допълва Йоаноу.

Кипърските власти в петък обявиха, че временно затварят четири от осемте пропускателни пункта през линията за прекратяване на огъня на острова в усилията да предотвратят избухването на коронавирус в Кипър.

"За по-ефективен контрол върху входните пунктове, експлоатацията на пропускателните пунктове на улица "Ледра", "Астромерит", "Лефка"и "Дериния" временно са спрени за седем дни", заяви министърът на здравеопазването.

След заседание на кабинета за обсъждане на коронавирус, Йоано каза, че затварянето е мярка за защита на "двете общности".

Кипър е разделен между кипърските гърци на юг - държава членка на ЕС - и кипърските турци на север, окупиран от Турция от 1974 г. в отговор на преврат, предизвикан от Атина.