Президентът на Литва Далия Грибаускайте се е оплакала на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш от руско-беларуските военни учения "Запад-2017", съобщават от пресслужбата на литовското президентство.

Според Грибаускайте военните маневри моделират истински конфликт със страните от НАТО. Също така литовският президент е разкритикувала "скритите мащаби и сценарии на ученията". По думите ѝ, всички това говори "за агресивния и нападателен характер на ученията "Запад".

НАТО: Русия крие истинския брой на участващите в ученията „Запад 2017”

НАТО: Русия крие истинския брой на участващите в ученията „Запад 2017”

Маневрите имитират голяма война...

Освен това Грибаускайте изразила подкрепата си за реформата на ООН и обвинила организацията в "недостатъчна реакция при нарушаване на международното право".

"Организацията не изпълнява напълно своята мисия", добави държавният глава на Литва.

Ученията "Запад-2017" започнаха на 14 септември и е планирано да приключат на 20 септември. Извършват се на територията на 9 полигона в Русия и Беларус.

Според руснаците в ученията участват 12 700 военнослужещи (7 200 души от Беларус и 5 500 - от Русия), 70 самолета и хеликоптера, 680 единици бойна техника, в това число 250 танка, 200 оръдия, реактивни системи за залпов огън и минохвъргачки и около 10 военни кораба.

Според Запада и НАТО обаче в ученията взимат участие над 100 хил. военнослужещи.