Румънският президент Клаус Йоханис трябва да освободи от длъжност главния прокурор за борба с корупцията Лаура Кодрута Кьовеши, за да разреши институционалния конфликт, който той създаде с правителството.

Това е решил Конституционният съд на северната ни съседка, съобщава "Ройтерс".

Правителството на Социалдемократическата партия поиска от върховния съд в Румъния да се произнесе дали отказът на президента да уволни Кьовеши е създал конституционен конфликт.

Президентът на Румъния отказа да одобри спорните съдебни реформи

Президентът на Румъния отказа да одобри спорните съдебни реформи

Не съотвествали на конституцията

Решението на съда, взето с 6 гласа "за" срещу три "против", ограничава правомощията на президента и дава на правосъдния министър, който е политическо назначение, повече контрол над прокурорите в една от най-корумпираните страни в Европейския съюз. 

Откакто Лаура Кьовеши оглави прокуратура "Антикорупция" (DNA) през 2013 г., процентът на осъдените нарасна рязко, което ѝ спечели похвали от Брюксел, който осъществява специален мониторинг над правосъдната система на Румъния. 

Правосъдният министър Тудорел Тоадер призова за уволнението на Кьовеши през февруари, изтъквайки, че тя е превишила правомощията си и е увредила имиджа на страната в чужбина. Неговото искане изкара хиляди румънци по улиците на протести срещу корупцията. 

Тоадер приветства решението на съда, изтъквайки, че Клаус Йоханис нямал "юридическата компетентност да оценява професионалните и управленски компетенции на висшите прокурори". 

Напускането на Кьовеши би било удар за DNA, уважавана от обикновените румънци, ЕС и САЩ.