Основният фокус на срещата между южнокорейския президент Мун Дже-ин и вожда на Северна Корея Ким Чен-ун тази седмица ще бъде ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, съобщава "Йонхап".

Началникът на кабинета на Мун Дже-ин коментира, че срещата бележи "рядка възможност" за Сеул и Пхенян да обсъдят ядреното разоръжаване директно, тъй като разговорите по тази тема в миналото винаги са били направлявани от Вашингтон.

Русия предупреди: Северна Корея не иска едностранно ядрено разоръжаване

Русия предупреди: Северна Корея не иска едностранно ядрено разоръжаване

"Те очакват реципрочни, синхронизирани стъпки (от САЩ)"

"До неотдавна ядреното разоръжаване беше част от дневния ред в преговорите между Северна Корея и САЩ", посочи той и допълни: "Дали ще се постигне споразумение за конкретните начини за постигане на напредък в областта на ядреното разоръжаване, и дали такова споразумение бъде скрепено в документ или ше бъде обявено устно, всички тези неща все още са неясни за нас."

Мун Дже-ин пристигна в Пхенян тази сутрин в 10 часа местно време. Неговата първа среща с Ким Чен-ун обаче ще се състои утре.

Според началника на кабинета двамата държавни ръководители също така ще обсъдят въпросите за намаляване на военното напрежение и мира на Корейския полуостров. Посещението на Мун в Северна Корея идва в контекста на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пхенян, след като САЩ увеличават натиска върху Северна Корея по въпросите на ядреното разоръжаване.

Китай скастри "безотговорните" коментари на Тръмп за Северна Корея

Китай скастри "безотговорните" коментари на Тръмп за Северна Корея

"САЩ трябва да се вгледат в себе си"