Идеята за изолация на Русия се оказа погрешна. Това обяви специалният представител на президента на Франция Еманюел Макрон - Жан-Пиер Шевенман, цитиран от руските медии.

"Можем да кажем, че санкциите не попречиха на растежа на руската икономика", добави той по време на заседание на комисията по външни работи, отбрана и въоръжени сили към френския сенат.

Шевенман припомнил, че през последните години Москва се е обърнала към Азия - не само към Китай, но и към Япония, Виетнам, Индонезия, Индия, Турция, "преразпределяйки своята международна търговия".

САЩ, Европейският съюз и няколко други държави от 2014 г. налагат икономически санкции срещу Русия заради окупирането на Крим и намесата на Москва в Източна Украйна.

Санкциите засягат както физически лица, така и компании и дори цели сектори на икономиката - финансовия, енергийния, отбранителния.

В отговор Русия пое курс към заместване на вноса и многократно заяви, че разговарянето с нея на езика на санкциите било контрапродуктивно.

През лятото на 2019 г. руският президент Владимир Путин обяви, че загубите за Европа от санкциите срещу Русия възлизали на 240 млрд. долара, докато руската икономика е претърпяла загуби на стойност 50 млрд. долара.