Приближен на руския опозиционен политик Алексей Навални е бил осъден на десет дни затвор след публикация в "Туитър", призоваваща привържениците му да отидат на неразрешен митинг миналия месец, съобщава "Франс прес".

Симоновският районен съд е определил, че Роман Рубанов е виновен в организирането на неразрешен митинг и го е осъдил на десет дни в полицейски килии, уточни неговият адвокат Иван Жданов за "Интерфакс".

Навални арестуван край Кремъл мигове след появата си на протеста

Навални арестуван край Кремъл мигове след появата си на протеста

Проснаха го на паважа и го натикаха в патрулка

Според съдебното решение Рубанов, който оглавява фондацията за борба с корупцията на Навални, е публикувал линк в "Туитър" към видео от критика срещу Кремъл, наречено "Първа стъпка към победата", в което Навални призовава руснаците да присъстват на митинг под наслов "Стачка на избирателите" на 28 януари.

Руските власти засилват репресиите си срещу Навални, който искаше да участва в президентските избори през март, но му беше забранено заради спорна криминална присъда, която той твърди, че е изфабрикувана.

Сега той призовава за бойкот на изборите.

Руският олигарх Дерипаска заплаши Навални и медиите със съд

Руският олигарх Дерипаска заплаши Навални и медиите със съд

Заради разследването на опозиционния лидер

Много от сътрудниците на Навални получиха административно наказание за подобни нарушения, включително неговите пресаташета, които бяха осъдени на няколко дни арест, след като стриймвали кадри онлайн от протестите.

През миналата седмица руските власти блокираха сайта на Навални, където той публикува разследвания за корупция сред най-висшата руска политическа върхушка, както и призиви за бойкот на президентските избори на 18 март.