Няколко американски бизнесмени, свързани с президента Доналд Тръмп и адвоката му Руди Джулиани, са се опитали да сменят управата на украинската компания "Нафтогаз", предаде Associated Press с позоваване на свои източници. Тяхната цел е била да сключват изгодни договори за компании, контролирани от приближени до Тръмп. Посочва се, че това е станало през пролетта на тази година.

Агенцията посочва и имената на бизнесмени, за които се смята, че са се опитали да установят контрол над "Нафтогаз": родените в бившия Съветски съюз Лев Парнас и Игор Фруман, както и петролния магнат Хари Сарджънт III. Те са искали да сменят генералния директор на компанията Андрей Коболев, като поставят на негово място Андрей Фаворов.

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери също е искал да има контрол върху украинската компания и дори е предлагал американец да влезе в управата й. Не е известно дали неговите действия са били координирани с предприемачите от кръга на Джулиани.

Информацията за опитите за такава намеса беше огласена на фона на разследването за импийчмънт на Доналд Тръмп, което се води в американския Конгрес. Припомняме, то беше започнато, след като стана ясно, че Тръмп е оказал натиск върху президента на Украйна Володимир Зеленски да започне разследване срещу сина на политическия му опонент и вероятен съперник за Белия дом Джо Байдън. Това е станало при телефонен разговор на 25 юли, в който Тръмп повтаря осем пъти искането си за разследване. Той обвинява Хънтър Байдън за участието му в украинската газова компания Burisma Holdings, без да уточнява в какво престъпление го подозира.

Самият Тръмп заяви, че разговорът му със Зеленски е бил именно по настояване на Рик Пери. В някои публикации се посочва, че то е било свързано с "Нафтогаз".

Втори американски разузнавач разказа детайли от разговора Тръмп-Зеленски

Втори американски разузнавач разказа детайли от разговора Тръмп-Зеленски

Тръмп настоявал Украйна да разследва сина на Джо Байдън