Втори американски разузнавач разказа на генералния инспектор на разузнавателното общество на САЩ Майк Аткинсън за разговора между президентите на САЩ и на Украйна Доналд Тръмп и Владимир Зеленски. Това съобщи телевизия АВС, позовавайки се на адвоката на информатора Марк Зейда.

По думите му, става дума, както и в първия случай, за неназован сътрудник на американското разузнаване. 

Адвокатът подчерта, че неговият подопечен "разполага с данни от първа ръка по отношение на няколко предположения, изказани в жалбата на първия информатор". Юристът заяви, че разузнавачът вече е споделил своите съображения с Аткинсън, единствено към настоящия момент той не е общувал с представители на Камарата на представителите в Конгреса н САЩ, където се води разследването в рамките на процедура за импийчмънт на Тръмп. 

Тръмп: Не исках да се обаждам на Зеленски, накараха ме

Тръмп: Не исках да се обаждам на Зеленски, накараха ме

Президентът прехвърли отговорността на енергийния министър на САЩ

В петък вестник The New York Times съобщи, че сътрудник на американското разузнаване обмисля да подаде доклад за предизвикващата у него тревога по отношение на Тръмп с Украйна. Вестникът отбеляза, че този информатор има конкретна информация за събитията, свързани с президента (на САЩ) и Киев.

В САЩ по-рано се разгоря мащабен скандал около юлския телефонен разговор на Тръмп и Зеленски, който в крайна сметка стана повод за начало на процедурата по импийчмънт за американския президент. Както уверяват политическите опоненти на американския президент по време на разговора се е опитал да убеди Зеленски да започне разследване на дейността на Украйна за сина на Джозеф Байдън - Хантера в замяна на финансова и военна помощ от Киев.

Припомняме, че по-рано демократите от Камарата на представителите в американския Конгрес издадоха призовка за Белия дом, с която изискват в рамките на разследването за импийчмънт на президента да бъдат предоставени документите, свързани с Украйна.

Преди това трите комисии, водещи разследването за импийчмънт, изпратиха отделно писмо с искане вицепрезидентът Майк Пенс да предостави документите по украинския казус.

Разследването срещу Тръмп започна, след като стана ясно, че в телефонен разговор от 25 юли Тръмп е настоял пред президента на Украйна Володимир Зеленски украинската страна да разследва сина на Джо Байдън - вероятен съперник на Тръмп в надпреварата за Белия дом през идната година.

По-рано американските медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и обвързването на американска помощ за Киев с предоставяне на компромат срещу Байдън. Впоследствие Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

Тръмп и Зеленски твърдят, че натиск не е имало.

Байдън обяви, че Тръмп е за импийчмънт, но неговата работа в момента е да го победи на изборите.