Втори информатор, вече с по-силни доказателства, е готов да подаде жалба във връзка с твърденията, че американският президент Доналд Тръмп е притискал украинските власти, съобщи New York Times. 

Ако това е вярно, той ще засили обвиненията срещу Тръмп и ще помогне на демократите в борбата им за отстраняване от длъжност на държавния глава. 

Основният аргумент на Белия дом, че първият обвинител има информация от "втора ръка" тук вече няма да бъде верен. 

Въпреки това, Тръмп коментира подигравателно в "Туитър", че и вторият източник не разполага с достоверна информация и демократите не разполагат с факти, достатъчни за обвинение.

Той се нахвърли за пореден път на "продажните медии", които работят срещу него.

Припомняме, че по-рано демократите от Камарата на представителите в американския Конгрес издадоха призовка за Белия дом, с която изискват в рамките на разследването за импийчмънт на президента да бъдат предоставени документите, свързани с Украйна.

Волкър: Украйна питаше защо Тръмп спря военната помощ

Волкър: Украйна питаше защо Тръмп спря военната помощ

Кърт Волкър даде показания в Конгреса…

Преди това трите комисии, водещи разследването за импийчмънт, изпратиха отделно писмо с искане вицепрезидентът Майк Пенс да предостави документите то украинския казус.

Припомняме, разследването започна, след като стана ясно, че в телефонен разговор от 25 юли Тръмп е настоял пред президента на Украйна Володимир Зеленски украинската страна да разследва сина на Джо Байдън - вероятен съперник на Тръмп в надпреварата за Белия дом през идната година.

US дипломати към Зеленски - посещение при Тръмп зависи от обещание да разследва Байдън

US дипломати към Зеленски - посещение при Тръмп зависи от обещание да разследва Байдън

Както и ролята на Украйна в американските президентските избори

По-рано американските медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и обвързването на американска помощ за Киев с предоставяне на компромат срещу Байдън. Впоследствие Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

Тръмп и Зеленски твърдят, че натиск не е имало. 

Байдън обяви, че Тръмп е за импийчмънт, но неговата работа в момента е да го победи на изборите.