Американски дипломати са казали на президента на Украйна Володимир Зеленски, че престижно посещение в Белия дом за среща с американския му колега Доналд Тръмп зависи от това той да направи публично изявление, в което да обещае да разследва компанията на Хънтър Байдън и ролята на Украйна в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Това става ясно от текстове, публикувани от три комисии към Конгреса на САЩ, които провеждат изслушвания във връзка с течащата процедура по импийчмънт на Тръмп.

Впоследствие стенограмите бяха публикувани и от в. "Ню Йорк таймс".

Текстовете показват, че американските дипломати са дали да се разбере, че каквото и да е подобряване на отношенията на Киев с Вашингтон ще зависи от сътрудничеството на Зеленски в стремежа на Тръмп да намери компрометиращ материал за сина на своя най-голям политически опонент (Джо Байдън) и за демократите като цяло, уточнява "Гардиън".

Тръмп още през юни e обсъдил Байдън със Си Цзинпин

Тръмп още през юни e обсъдил Байдън със Си Цзинпин

Както и политическите перспективи на Байдън и други демократи за изборите

През август правителството на Зеленски е било наясно, чрез информация в американските медии, че военната помощ на САЩ за борбата ѝ с Русия е била блокирана в очевиден опит да засили натиска върху украинското правителство.

Публикуваните текстове са кореспонденция от юли до началото на септември между трима американски дипломати - Гордън Сондланд, който е посланик на САЩ в Европейския съюз, Кърт Волкър, тогавашния специален пратеник на САЩ в Украйна, и Бил Тейлър, изпълняващия длъжността посланик на САЩ в Киев. Личният адвокат на Тръмп Руди Джулиани и съветникът на Зеленски Андрей Йермак също се появяват за кратко в кореспонденцията.

Разговорите не оставят никакво съмнение, че Държавният департамент на САЩ е бил много ангажиран в опитите да използва канцеларията на президентството, за да окаже натиск върху чуждо правителство да разследва политическите врагове на Тръмп. В един момент дипломатите са подготвили изявление, което Зеленски да прочете.

WSJ: Тръмп разпоредил отстраняването на американския посланик в Украйна

WSJ: Тръмп разпоредил отстраняването на американския посланик в Украйна

Белият дом натиснал за ротацията

Ранните разговори са били проведени преди телефонния разговор от 25 юли между Тръмп и Зеленски, който беше причината за започване на процедурата по импийчмънт, с която сега се занимава Конгресът на САЩ. Те показват, че Сондланд е инструктирал Зеленски за разговора, давайки да се разбере какво ще се изисква от него.

"Разговарях със Зеленски и му проведох пълен инструктаж. Той го разбра", написал Сондланд, който е голям донор на Тръмп и на Републиканската партия, в текст до Волкър.

Волкър отговорил: "Най-важното е Зеленски да каже, че ще подпомогне разследването - и ще реши всички специфични персонални проблеми - ако има такива."

Притискам Украйна за компромат срещу Байдън, призна Тръмп и призова Китай също да разследва

Притискам Украйна за компромат срещу Байдън, призна Тръмп и призова Китай също да разследва

С коментара си американският лидер потвърди, че призовава чуждестранни лидери да проверят Байдън

От своя страна украинците били съвсем наясно какво се случва и били дълбоко притеснени от това, което са помолени да сторят. Те са изразили безпокойството си пред Бил Тейлър, който пое поста на посланик на САЩ в Украйна през май.

"Гордън, едно нещо, за което разговаряхме вчера с Кърт, беше мнението на (украинския финансов министър) Саша Данилюк, че президентът Зеленски е чувствителен към това Украйна да бъде взета на сериозно, а не просто като инструмент във вътрешната политика на Вашингтон и преизбирането (на Тръмп)", пише Тейлър до Сондланд на 21 юли.

Сондланд, донорът на Тръмп и посланик на САЩ в ЕС, отхвърля опасенията с аргумента, че трябва да продължат напред, "независимо от претекста".

"Притеснявам се за алтернативата", добавил той, като вероятно е имал предвид драстично влошаване на отношенията.

Тръмп използвал Пенс за оказване на натиск върху Зеленски

Тръмп използвал Пенс за оказване на натиск върху Зеленски

Тръмп използвал Пенс, за да предаде на Зеленски, че САЩ задържат военна помощ за Украйна

На 25 юли, точно преди телефонния разговор между Тръмп и Зеленски, Волкър е изпратил съобщение на Йермак, съветникът на Зеленски: "Чух от Белия дом - ако предположим, че президентът Зеленски убежди Тръмп, че ще разследва /" стигне до дъното на случилото се" през 2016 г., ние ще фиксираме дата за посещение във Вашингтон."

Тръмп и неговите привърженици се опитаха да създадат контраразказ на констатацията на американското разузнаване, че Русия се е намесила в американските президентски избори през 2016 г. в полза на Тръмп. Според насрещния разказ, истинската намеса идвала от украински олигарси и била в полза на Хилари Клинтън. Няма доказателства за теорията, но започването на разследване от страна на Киев би ѝ придало достоверност.

След разговора между двамата президенти на 25 юли, Йермак потвърди, че е "минал добре" и Тръмп е казал на Зеленски да избере дата за посещението си в Белия дом. Обаче окончателната договорка очевидно е била отложена. На 9 август Сондланд е казал на Волкър, че Белият дом е готов да потвърди посещението "веднага щом Йермак потвърди". Той добавил: "Мисля, че президентът Тръмп наистина иска резултат."

Хилъри Клинтън: Тръмп е незаконен президент, импийчмънтът е неизбежен

Хилъри Клинтън: Тръмп е незаконен президент, импийчмънтът е неизбежен

Самата тя бе погната от президента заради изтеклите ѝ мейли

Сондланд предлага да поиска от Йермак да изпрати проект на това, което Зеленски ще каже. Всъщия ден Волкър се свързва с Джулиани и му казва за изявлението, което украинският държавен глава ще направи.

"Можем ли всички да се свържем по телефона, за да се уверим, че правилно съветвам Зеленски какво трябва да казва? Искаме да сме сигурни, че ще свършим това правилно", отбелязъл Волкър. Джулиани се съгласил.

На следващия ден е станало ясно, че украинците не могат да се доверят на Тръмп и са поискали датата на посещението в Белия дом да бъде обявена преди Зеленски да направи изявлението си.

"След като имаме дата, ще свикаме пресконференция за пресата, в която ще обявим предстоящото посещение и ще очертаем визията за рестартиране на отношенията между САЩ и Украйна, включително, между другото, "Бурисма" (енергийната корпорация, на която Хънтър Байдън беше член на борда) и намесата в избори в разследвания (вероятна фалшификация за разследване на намеса в избори)", намеква Йермак.

В същия ден Волкър представил проект на САЩ за това, което Зеленски трябва да каже на Сондланд.

Няма нищо компрометиращо в разговора на Тръмп със Зеленски, вярва Путин

Няма нищо компрометиращо в разговора на Тръмп със Зеленски, вярва Путин

Президентът Тръмп се обърна към колега с молба да разследват възможна корупция